Wat is een verslaving

Wat is een verslaving eigenlijk?

Het woord “verslaving” wordt vaak gebruikt. Eigenlijk kan je wel stellen dat het woord te vaak wordt gebruikt. Al snel noemen we iemand verslaafd, zou zeggen mensen snel dat je verslaafd bent aan Netflix, of cafeïne, of je telefoon. Maar wat betekent het eigenlijk om ergens aan verslaafd te zijn?

Wat is een verslaving?

De meeste mensen denken bij verslaving aan het gebruik van een stof zoals drugs of alcohol, ook al is dat schadelijk. Maar je kunt ook verslaafd zijn aan andere dingen, zoals gokken, eten of seks. Eigenlijk kan alles wat je blijft doen, ook al is het slecht voor je, een verslaving worden. Je bent daadwerkelijk verslaafd aan iets als je mentaal of fysiek niet meer zonder hetgene kan.

Waarom zijn mensen verslaafd?

Dus waarom blijven mensen dingen doen, zelfs als ze weten dat ze het niet zouden moeten doen? Er zijn een paar verschillende theorieën. Eén daarvan is dat sommige mensen gewoon meer vatbaar zijn voor verslaving dan anderen. Dat kan komen door hun genen of door dingen die hen in hun leven zijn overkomen. Een andere theorie is dat verslaving de manier waarop je hersenen werken verandert. Als je iets blijft doen dat goed voelt, gaan je hersenen het verwachten en hebben ze het nodig om zich normaal te voelen. 

Hulp bij een verslaving

Wat de reden ook is, verslaving is een echt probleem dat moeilijk te overwinnen kan zijn. Als je denkt dat je misschien een verslaving hebt, kun je het beste praten met een arts of counselor die je kan helpen uitzoeken wat je nu moet doen. Doordat een verslaving een grote impact kan hebben op je leven, is het verstandig om hulp te zoeken. Vaak denk je dat je ergens alleen voor staat, maar er is altijd hulp voor je. Op www.connection-sggz.nl kan je hier meet over lezen.

Scroll naar boven